Appeltaart: mijn eerste succes

Lang voordat ik de wondere wereld van het koken en het bakken echt had ontdekt, bracht ik af en toe ook al een zondag door in de keuken. Cakes bakken met behulp van een pakje en mijn vader en iets later ook een appeltaart. Het basisrecept komt van Rudolph. Uit het Life and Cooking-tijdperk; 24 kitchen bestond nog niet… In de loop van de tijd heb ik het recept her en der wat aangepast, maar de spijs is gebleven. En nog altijd scoor ik met deze klassieker. Lekker met slagroom. Of kaneelijs.

Appeltaart
Recipe Type: Gebak
Author: Annemieke
Ingredients
  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 scheutje citroensap
  • 800 gram appels
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 100 gram gewelde rozijnen
  • 100 gram spijs
  • 1 losgeklopt ei
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Zeef de bloem en voeg zout, boter, basterdsuiker en citroensap toe. Kneed er een deeg van en laat dit een half uur in de koelkast rusten.
  3. Schil de appels, snijd ze in schijfjes en meng ze met de suiker, het kaneel, de speculaaskruiden en de rozijnen.
  4. Vet de springvorm in. Houd een kwart van het deeg apart en rol de rest tot een lap. Bekleed hiermee de springvorm.
  5. Verdeel daarover de spijs en vervolgens het appelmengsel.
  6. Beleg de bovenkant met repen deeg en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
  7. Bak de taart gedurende 60 minuten in het midden van de oven.