Mannenplekken

‘Jij komt te weinig op mannenplekken.’ Uit het niets slingert vriendin X een verwijt naar mijn hoofd. Ze bedoelt het goed. Gunt me een leuke man. En het ergste is: ze heeft ook wel een klein beetje gelijk.

Want op een gezondheidsredactie vind je weinig mannen. Een verdwaalde stagiair komt daarbij absoluut niet in aanmerking. Gezondheidswetenschappen, journalistiek, medisch vertalen. Geen plekken waar je de mooiste mannen vindt. Vrouwen voeren tijdens al mijn opleidingen duidelijk de boventoon.

Mijn hardloopclubje heet ‘chicks only’ en tijdens bezoekjes aan de sauna of het theater kom ik vooral de oudere heer tegen. Jonge en aantrekkelijke mannen zijn er wel. Helaas aan het handje van hun vrouw of vriendin.

In de kroeg pak ik het zelf verkeerd aan. Ik ben namelijk niet zo’n jager. Borrelen, dansen, genieten: ik doe het graag. Maar dan wel met mijn vrienden, zo vaak zie ik die niet. Bijkletsen dus! Met weinig oog voor de omgeving.

De sportschool dan. De perfecte omgeving om leuke mannen te spotten en toevallig ben ik een echt sportschooldier. Hangen aan de gewichten is niet mijn hobby, maar het is wel een ultiem kijkmoment. Hard werken schept een band en tijdens oogcontact begrijp je elkaar. Ten minste voor even.

Het grootste deel van mijn sportschooltijd zit ik echter op de spinningfiets. Als instructeur. Tijdens de les zijn veel ogen op mij gevestigd. Ook die van leuke mannen. Ze zweten, hijgen en kreunen. Na afloop komen ze vertellen dat ik ze heerlijk heb afgemat. ‘Volgende week weer!’ Maar daar blijft het bij. ‘De spinningjuf ga je niet versieren’, aldus X. Weer heeft ze gelijk. Daarbij hebben ze vast een vrouw thuis. En drie kinderen.

Gelukkig ben ik niet de enige. ‘Ik weet niet meer waar ik mannen tegen moet komen, Miek’, verzucht vriendin Y. Ook zij is overal. De mannen niet. Waar dan wel?

Ik heb me wel eens laten vertellen dat je de vrijgezelle man kunt vinden bij het kant-en-klaarvak in de supermarkt. Kiezend uit een grote variatie aan magnetronmaaltijden, pizza’s of als je geluk hebt wereldgerechten. Een dagje supermarkt zou dus met gemak een man op moeten leveren. Een kant-en-klaarman, dat dan weer wel.

Ook speeltuinen, dierenparken en pretparken op zondag schijnen een aanrader te zijn. Gescheiden mannen nemen hun kinderen graag een dagje mee uit in het weekend. Is er in de weide omtrek geen vrouw te bekennen? Dan is hij vast single. Met een beetje extra bagage.

Kokend, niet te veel bagage en ook nog vrijgezel: het is een stevig eisenpakket. Ze moeten bestaan, maar ik vind ze niet. Dus waar verenigen deze heren zich? Wie het weet mag het zeggen!