Meringue-amandelrol Tiramisu

IMG_4446Toetjes zijn al jaren mijn favoriet. Meneer is vooral dol op tiramisu en hoewel ik een echte tiramisu ook een ware traktatie vind, ging ik op zoek naar een nieuwe variant. In een van mijn favoriete bakboeken – Homebaked van Yvette van Boven – vond ik een meringue – amandelrol met lemon curd-roomvulling. Een heel fijn en ook nog eens glutenvrij recept. Ik zag direct een tiramisuvariant voor me en dat bleek een ontzettend goed idee.

Extra goed nieuws: je kunt dit gerecht super goed voorbereiden. Maak de meringue en room van te voren en dan hoef je tijdens het etentje alleen nog de rol te maken. Dat rollen vraagt nog wel wat oefening en ik denk dat hij mooier kan dan het exemplaar op de foto, maar wat betreft de smaak geldt zeker: succes verzekerd.

Meringue-amandelrol Tiramisu
Serves: 6-8
Ingredients
  • Voor de amandelrol:
  • 4 eiwitten (gebruik de dooiers voor de room)
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 tl vanille-extract
  • 75 g amandelmeel
  • 50 g geschaafde amandelen
  • Voor de tiramisuroom:
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 400 g mascarpone
  • 2 eiwitten
  • 2 el amaretto
  • cacaopoeder
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakplaat met een veel bakpapier.
  2. Klop de vier eiwitten in een schone, droge kom stijf. Voeg schep voor schep de lichte basterdsuiker toe en klop steeds goed tot de volgende schep.
  3. Spatel dan met de hand voorzichtig de maïzena, azijn en het vanille-extract door het beslag, gevolgd door het amandel.
  4. Smeer het mengsel uit over de bakplaat en bestrooi met de geschaafde amandelen.
  5. Bak 20 minuten tot de meringue een bleke, lichtgoudenkleur heeft en veerkrachtig is.
  6. Maak ondertussen de tiramisuroom. Klopt de vier eidooiers samen met de suiker tot een schuimige massa.
  7. Voeg de mascarpone toe en mix op de laagste stand zodat een romige crème ontstaat.
  8. Roer heel voorzichtig met een houten lepel de amaretto door het mengsel.
  9. Klop vervolgens de twee eiwitten stijf en schep die vervolgens met een houten lepel door het mascarponemengsel.
  10. Laat de meringue goed afkoelen en de tiramisuroom opstijven in de koelkast. Doe de vervolgstappen pas vlak voor het serveren.
  11. Spreid een schone theedoek uit over het aanrecht en leg de meringue met de amandelkant naar onder er voorzichtig op. Pel het bakpapier van de meringue af.
  12. Smeer de tiramisuroom er over uit en rol de meringue heel voorzichtig op, met behulp van de theedoek. Hij kan een beetje barsten maar dat is niet erg.
  13. Leg de meringue-amandelrol op een mooie schaal en bestrooi met cacaopoeder.